Στο Διαδίκτυο από νηπιακή ηλικία τα Ελληνόπουλα. "Σερφάρουν" από 5 ετών

  Δικτυωμένα από τη νηπιακή, ακόμη, ηλικία είναι σήμερα τα Ελληνόπουλα, καθώς αγόρια και κορίτσια αρχίζουν να "μυούνται" στο διεθνή ιστό από την ηλικία των πέντε ετών, αν και η πλειοψηφία αρχίζει να "σερφάρει" από τα οκτώ. Συγκεκριμένα, το 6,3% των παιδιών στην Ελλάδα ξεκινά να περιηγείται στο Internet από την ηλικία των πέντε και κάτω, το 10,7% από την ηλικία των έξι, ενώ η πλειοψηφία, το 24,9%, από τα οκτώ χρόνια και μετά. Μάλιστα, το ποσοστό των παιδιών, που ξεκινούν να ασχολούνται με το Διαδίκτυο σε ηλικία μεγαλύτερη των 12 ετών, διαμορφώνεται σε μόλις 4%.


Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά του Δημοτικού, σε ποσοστό σχεδόν 100%, χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και έχουν λογαριασμό στο Facebook και στο Viber. Ενδεικτικό είναι ότι τα παιδιά, που δηλώνουν ότι δεν έχουν λογιαριασμό στα social media, είναι μόλις 15%.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έρευνα αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου από μαθητές, που πραγματοποίησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τους ανήλικους στην Ελλάδα είναι το Facebook και το Viber, έκαστο με ποσοστό 36,7%, ακολουθεί το Instagram με 29,8% και το Skype με 27,3%.


Όσον αφορά τους κύριους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιούν τα παιδιά το Διαδίκτυο, αυτοί σχετίζονται με τη διασκέδαση (μουσική) και οι συζητήσεις με τους φίλους. Σε δεύτερη μοίρα έρχεται η χρήση του Διαδικτύου για τα μαθήματα τους ή για να βλέπουν ταινίες.

Συζήτηση
Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 524 μαθητών, ηλικίας 10-14 ετών, έδειξε ότι έξι στους δέκα γονείς παρακολουθούν τις δραστηριότητές των παιδιών είτε ελέγχοντας το ιστορικό περιήγησης, είτε δίνοντας συμβουλές, όμως, το ποσοστό παραμένει χαμηλό, δεδομένου του νεαρού της ηλικίας των παιδιών. Από την έρευνα προκύπτει, εξάλλου, ότι η πλειοψηφία των παιδιών, που ένιωσαν άσχημα στο Διαδίκτυο, αυτό οφειλόταν σε κάποια ψεύτικη φήμη, που βγήκε είτε για τους ίδιους, είτε για τους φίλους τους. Η συγκεκριμένη διαπίστωση έρχεται να υπογραμμίσει το σημαντικό ρόλο, που παίζει στα παιδιά η εικόνα τους και η γνώμη των άλλων.
Θετική διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία των παιδιών, που ένιωσαν κάποιο κίνδυνο, κατά την περιήγησή τους στο Διαδίκτυο, μίλησαν στους γονείς ή τους φίλους τους για το περιστατικό. Ανησυχητικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι υπάρχει και ένα ποσοστό το οποίο δεν το έκανε, είτε γιατί αισθάνθηκε άσχημα, είτε γιατί δεν το θεώρησε σημαντικό.

*Η έρευνα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.sepe.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου